Частично ще бъде възстановен присъственият учебен процес от понеделник, 12 април.

...
Частично ще бъде възстановен присъственият учебен процес от понеделник, 12 април.
Коментари Харесай

Част от децата се връщат в училище от понеделник

Частично ще бъде възстановен присъственият образователен развой от понеделник, 12 април. Връща се режимът, който действаше преди 22 март. Всички възпитаници от 1. до 4. клас се връщат в учебно заведение, плюс три от осемте класа от 5. до 12. клас.

" Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще стартираме със 7., 8. и 10. клас ", разгласи просветният министър Красимир Вълчев на постоянния брифинг за разпространяването на ковид у нас. След това от 26 април, в случай че обстановката разрешава, се връщат 5., 9. и 12. клас, добави той.

" Считаме за рационално до 40% от учениците от 5. до 12. клас да се върнат в учебно заведение ", сподели още просветният министър.

Той уточни, че съгласно условния график сега с приоритет са 7. и 12. клас – 50% от седмиците учат, а останалите са в учебно заведение една трета от седмиците. Според предварителни планове на 17 май се връщат 6. и 11. клас, както и още веднъж 7. клас.

Учениците от 12. клас ще приключат по-рано образователната година – в средата на май. Затова е значимо те да се върнат на 26 април.

" Като цяло обстановката в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и инфектирани учители и възпитаници. Най-вече това се вижда при учителите. И вероятно се дължи на имунизацията и на това, че присъственият образователен развой беше непълен. Нямаме умряли учители, които да са имунизирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това значи, че имунизациите имат резултат и с помощта на тях имаме шанса да възстановим присъствения образователен развой в края на тази образователна година ", счита Вълчев.

В момента 500 са учителите и непедагогическият личен състав, които са инфектирани доста по-малко, в сравнение с през ноември и декември, когато е имало пикови стойности. Правят се спомагателни описи за имунизация на учителите. 

Ще бъдат позволени и практическите занятия, самостоятелната форма на образование, както и самостоятелните изпити и действия.

Здравните управляващи още не са решили дефинитивно дали да бъдат отворени езиковите центрове. Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че в тези центрове има наличие на възпитаници от разнообразни класове и въпросът е дали да не се даде " още седмица глътка въздух " преди такова отваряне.

Към момента приоритет е връщането на децата присъствено в учебно заведение, а също и продължение на самостоятелните и груповите занятия с учениците със специфични просветителни потребности.

По мотив предлагането на омбудсмана Диана Ковачева да отпадне националното външно оценяване след 4. и 10. клас, Вълчев бе безапелационен, че това не би трябвало да се случва: " Изпитите за част от процеса на обучение - и външното, и вътрешното оценяване. Те стимулират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на просветителния популизъм. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР